Wat levert het u op?

In veel bestaande polissen zijn de kosten hoog en niet transparant. Deze blijvende hoge kosten zorgen ervoor dat u een lager pensioen krijgt of een blijvende hypotheekschuld op de einddatum. We kunnen hier spreken over "woekerpolissen". In de tijd dat deze polissen werden aangeboden waren er nagenoeg geen alternatieven.

 

Er lopen in Nederland op dit moment ruim 7 miljoen van deze woekerpolissen. Grote kans dus dat u óók een woekerpolis heeft. Ingegeven door maatschappelijke discussies zin er veel veranderingen gaande in de verzekeringsbranche en nu, anno 2011 bestaan er gelukkig wel alternatieven voor dit soort polissen.

 

 

Welke soort polis kan ik overboeken?

U kunt via uw tussenpersoon of verschillende financieel en hypotheekadviseurs waarvan u de gegevens op deze website kunt tegenkomen bijna elk soort beleggingspolis naar Brand New Day overboeken: een lijfrentepolis, de polis waarmee u vermogen opbouwt om de hypotheek af te lossen, een studiepolis voor de kinderen, een gouden handdrukpolis etc. Het is alleen op dit moment nog niet mogelijk om een collectieve pensioenpolis (pensioen dat u via uw werkgever opbouwt) over te boeken. En als uw hypotheekpolis is verpand, is het ook (nog) niet mogelijk om deze over te boeken.

 

 

Een paar procent minder kosten levert veel op

Als u over uw spaargeld elk jaar 2% meer rente krijgt, is er na 20 jaar heel wat meer vermogen opgebouwd. Logisch. Zo werkt het andersom ook met kosten. Als u elk jaar 2% minder kosten betaalt, bouwt u véél meer eindkapitaal op. En voor 2% meer spaarrente stapt iedereen waarschijnlijk direct over. Met een pensioen kan dat dus ook!

 

 

De 'compensatieregeling'

Onder zware maatschappelijke druk gaan de verzekeraars over tot 'compensatie'. Maar wat stelt die compensatieregeling eigenlijk voor? Als aan het einde van de looptijd van de polis blijkt dat de gemiddelde kosten hoger waren dan 2,45% tot 3,3% per jaar, dan krijgt u compensatie. Dit is in principe een mooie regeling voor de verzekeraars. Maar eigenlijk wel een slechte voor u. Waarom?

 

1. De regeling stelt niks voor

U krijgt waarschijnlijk niks of slechts weinig terug. Deskundigen hebben al berekend dat een woekerpolishouder aan het einde van de looptijd gemiddeld € 240 per persoon terug krijgt. Dat is een schijntje.

 

2. De kosten blijven hoog

Hoe komen verzekeraars erbij dat 2,45% tot 3,3% kosten per jaar laag is? Dat is nog steeds torenhoog. De kosten na overboeking naar bijvoorbeeld Brand New Day zijn gemakkelijk 4x of 5x lager! Dus ook na de compensatie blijft u teveel betalen.

 

3. Compensatie pas op de einddatum

De verzekeraars hopen dat u door het woord 'compensatie' tot de einddatum klant blijft en niet uw polis overboekt naar Brand New Day zodat u al die tijd de hoge kosten blijft betalen. U weet wel beter. Toch?

 

 

U houdt altijd recht op compensatie

Als u uw polis overboekt, verliest u niet het recht op compensatie. Als in de toekomst de huidige aanbieder overgaat tot het uitbetalen van compensatie, ontvangt de klant gewoon compensatie over de jaren dat de polis dáár gelopen heeft. Ook als de polis al is beëindigd.

 

 

Elk procentje kosten maakt veel verschil

Hier ziet u hoe belangrijk lage kosten zijn. En hoe slecht de compensatieregeling is. Door de lagere kosten is het mogelijk om bij goedkopere alternatieven een hoger spaardeel op te bouwen.